Gebelikte AFP Testi Nedir?
AFP testi, esas olarak hamile bir kişinin kanındaki alfa-fetoprotein (AFP) seviyesini ölçmek için kullanılan bir testtir. Test, bebeğin belirli genetik problemlere ve doğum kusurlarına sahip olma riskini kontrol eder. AFP testi genellikle hamileliğin 15 ila 20. haftaları arasında yapılır.
AFP, gelişmekte olan bir bebeğin yaptığı bir proteindir. Normalde, bir miktar AFP bebekten hamile kişinin kanına geçer. Bazı koşullar bebeğin vücudunun az ya da çok AFP salmasına neden olabilir. Hamilelik sırasında, AFP kan seviyeleriniz normalden yüksek veya düşükse, şu belirtiler olabilir:
Bebeğin genetik bir bozukluğa sahip olma riski yüksektir, örneğin:
Gelişmekte olan bir bebeğin beyninin ve/veya omurgasının anormal gelişimine neden olan ciddi bir durum olan nöral tüp defekti.
Down sendromu, zihinsel engellere ve diğer sağlık sorunlarına neden olan genetik bir bozukluk.
Tahmini teslim tarihiniz yanlış. AFP seviyeleri normalde hamilelik sırasında belirli zamanlarda yükselir ve düşer, bu nedenle anormal bir AFP, bebeğinizin beklenenden daha erken veya daha geç olması anlamına gelebilir. Bu, anormal AFP seviyelerinin en yaygın nedenidir.
Birden fazla bebeğe hamilesiniz. Her bebek AFP yapar, bu nedenle AFP kan seviyeleriniz iki veya daha fazla bebekle daha yüksek olacaktır.
Ne için kullanılır?
Hamilelik sırasında bebeğin doğum kusurları ve nöral tüp kusurları veya Down sendromu gibi genetik bozukluklar riskini kontrol etmek için bir AFP kan testi kullanılır. Test herhangi bir sağlık durumunu teşhis etmez. AFP test sonuçlarınız normal değilse, bebeğinizin bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmek için daha fazla teste ihtiyacınız var demektir.
Hamile olmayan kişiler için, yetişkinlerde yüksek AFP seviyelerine neden olabilecek bazı kanserlerin teşhisine yardımcı olmak için bir AFP testi kullanılabilir. Test bu şekilde kullanıldığında, AFP tümör belirteç testi olarak adlandırılır.
Neden bir AFP testine ihtiyacım var?
Hamileyseniz, AFP testi hamileliğin 15. ve 20. haftaları arasında rutin olarak önerilir. Sağlayıcınız özellikle aşağıdaki durumlarda testi önerebilir:
Ailede doğum kusurları öyküsü var
35 yaşında veya daha büyük
şeker hastası olmak
Hamilelik sırasında bebeğe zarar verebilecek ilaçlar veya ilaçlar kullandınız mı?
AFP testi sırasında ne olur?
Bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne veya şişeye az miktarda kan alınır. İğne içeri girdiğinde veya dışarı çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.
Teste hazırlanmak için herhangi bir şey yapmam gerekecek mi?
AFP testi için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yoktur.
Sonuçlar ne anlama geliyor?
Hamilelik sırasında anormal AFP testi sonuçlarının en yaygın nedeni, son tarihinizi tahmin eden bir hatadır. Ancak normal olmayan bir sonuç, olası sorunların bir işareti de olabilir:
Normal AFP düzeylerinin altında olması, bebeğinizin zihinsel engellere ve sağlık sorunlarına neden olan bir genetik bozukluk olan Down sendromu gibi genetik bir bozukluğa sahip olduğu anlamına gelebilir.
Normal AFP düzeylerinden daha yüksek olması, bebeğinizin nöral tüp defekti riskinin arttığı anlamına gelebilir, örneğin:
Spina bifida, omurga kemiklerinin omuriliğin bir kısmı etrafında kapanmadığı bir durum
Anensefali, beynin düzgün gelişmediği bir durum
Yüksek AFP seviyeleri, birden fazla bebeğiniz olduğu anlamına da gelebilir. Ayrıca yanlış pozitif bir sonuç da alabilirsiniz. Bu, AFP sonuçlarınızın normal olmadığı, ancak bebeğinizin sağlıklı olduğu anlamına gelir.
AFP test sonuçlarınız normal değilse, muhtemelen tanı koymanıza yardımcı olacak daha fazla testiniz olacaktır.
Laboratuvar testleri, referans aralıkları ve sonuçları anlama hakkında daha fazla bilgi edinin.
AFP testi hakkında bilmem gereken başka bir şey var mı?
AFP testleri genellikle çoklu işaretleyici veya üçlü tarama testleri adı verilen bir grup doğum öncesi testin parçasıdır. Bu testler Down sendromu, trizomi 18 (Edwards sendromu) ve diğer genetik bozuklukların teşhisine yardımcı olabilir. Üçlü ekran testi, aşağıdakiler için testler içerir:
Alfa-fetoprotein (AFP)
Plasenta tarafından üretilen bir hormon olan insan koryonik gonadotropin (HCG)
Estriol, bebek ve plasenta tarafından yapılan bir östrojen formu
Bazı durumlarda, Down sendromunun teşhisine yardımcı olan, inhibin A testi adı verilen dördüncü bir test dahildir.
Belirli doğum kusurları olan bir bebeğe sahip olma riskiniz yüksekse, sağlayıcınız ayrıca doğum öncesi hücresiz DNA (cfDNA) taraması adı verilen bir test önerebilir. Bu kan testi hamileliğin 10. haftasından itibaren yapılabilir. Bebeğinizin Down sendromu veya diğer bazı genetik bozukluklara sahip olma şansının daha yüksek olup olmadığını gösterebilir.