Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir ve Ne Zaman Yapılır?
Diyabet beraberinde hem anne hem de bebek için olumsuz sonuçlar doğurabilecek hastalıklardandır. Hamilelikte şeker yükleme testi, annenin diyabetli olup olmadığını kontrol etmek için yapılan glikoz yüklemesidir. Bu testin sonucunda annenin diyabetli olması durumunda bebek ve anne için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak muhtemel olumsuz sonuçların önüne geçilmeye çalışılır. Test gebeliğin 24 ila 28. Haftaları arasında uygulanır.
Bu test, basit olarak ağız yoluyla verilen sıvıyı içmeniz ve sonrasında yapılacak kan şekeri takibini içerir. Süreç içerisinde, alınan kan örnekleri ile kan şekeri seviyeleri ölçülür. Kan şekeri sonuçlarınız beklenen aralıkta değilse tedavi süreci başlatılır.
OGTT yani, “Oral Glikoz Tolerans Testi” genellikle iki adımdan oluşur.
İlk olarak hastanın açlık kan şekeri ölçülür. Sonrasında hastaya 50 gramlık şekerli sıvı verilir ve içmesi istenir. Hasta sıvıyı tükettikten 1 saat sonra kan şekerinin 140 mg/dl’nin üzerinde olması durumda, 100 gramlık OGTT önerilir. 100 gramlık yükleme sonrası, hastanın toplamda 3 defa daha kan şekeri ölçülür. Burada da kan şekeri beklenen aralıklarda değilse ve hamilelikte şeker çıkması durumunda tedavi planlamasına geçilebilir. Hamilelikte ilaçlar, hap gibi oral yol ile alınamayacağından genellikle diyet ve insülin tedavisi tercih edilir.
Hamilelik, diyabet söz konusu olmadığında bile, bebek ve anne sağlığı için takibin gerekli olduğu bir dönemdir. Bununla beraber diyabet, uzun dönemde bazı komplikasyonlara sebebiyet verebilir. Hamilelikte şeker yükselmesi, bebek ve anne için büyük riskler taşır. Gestasyonel ve pregestasyonel diyabet bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bunlar:
Bebek için:
- Sponton abortus (kendiliğinden düşük)
- Konjenital malformasyonlar (organ yapısındaki yapısal defektler)
- Obezite
- Hipoglisemi
- Tip 2 Diyabet
- Solunum sorunları
- Makrozomi ( büyük bebek doğumu)
- Ölü doğum
Anne için:
- İlerleyen dönemde Tip 2 Diyabet
- Yüksek tansiyon
- Sezaryen
Şeker Yüklemesi Normal Değerleri
Birinci yükleme
- İlk yükleme sonrası: 140 mg/dl altında olmalı.
İkinci yükleme
- ölçüm: 180 mg/dl altında olmalı (birinci saatin sonunda).
- ölçüm: 153 mg/dl altında olmalı (ikinci saatin sonunda).
- ölçüm: 140mg/dl altında olmalı (üçüncü saatin sonunda).
Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılmalıdır
24-28 haftalar arası yapılabilir.