Emzirme Döneminde Korunma Nasıl Olmalıdır?

0 Comments

Emzirirken doğum yaptıktan sonra hamile kalmanız mümkündür. Doğum kontrol seçenekleri ve bunların ne zaman kullanılacağına ilişkin zamanlama tartışılır.

Hormonal olmayan doğum kontrol yöntemleri

Spermisitli veya spermisitsiz prezervatifler: Bunlar emzirmeyi etkilemeden kullanılabilir. Emziren annenin vajinası normalden daha kuru olabilir, bu da prezervatifleri tahriş edebilir. Bu bir sorunsa, ek yağlama kullanın. Bu yöntemin hormonal yöntemlere göre gebelik şansının çok daha yüksek olduğunu bilmek önemlidir.

Bariyer yöntemleri: Spermisitli diyafram ve servikal kapak gibi bu yöntemlerin emzirmeye etkisi yoktur. Çocuk sahibi olduktan sonra daha büyük bir cihaza ihtiyacınız olabileceğinden, cihazı yeniden takmak için klinisyeninize danışın. Bu yöntemin hormonal yöntemlere göre gebelik şansının çok daha yüksek olduğunu bilmek önemlidir.

PARAGARD hormonal olmayan bir rahim içi araçtır (RİA). Bu tip RİA bakırdan yapılmıştır. RİA anne sütünün kalitesini ve miktarını etkilemez. PARAGARD RİA 10 yıl süreyle güvenli ve etkilidir.

Tubal sterilizasyon: Bu, “tüplerinizi bağlatmak” olarak bilinen, yalnızca genel anestezi gerekiyorsa emzirmeyi etkileyen cerrahi, kalıcı bir doğum kontrol şeklidir. (Ameliyat için uyutulmuşsunuz demektir.) Anestezik ilaç anne sütüne geçebilir.

Hormonal doğum kontrol yöntemleri

Yalnızca progestin içeren oral kontraseptifler veya “Mini Hap” yalnızca bir progestin (dişilik hormonu) içerir. Yöntem, günlük olarak kullanıldığında emziren kadınlar için oldukça etkilidir. Bu doğum kontrol yöntemi, hem östrojen hem de progestin içeren oral kontraseptiflerden (OC’ler) biraz daha yüksek bir başarısızlık oranına sahiptir. Emzirme sırasında, ancak, kadınlar doğurgan değildir. Az miktarda hormon anne sütüne geçer ancak bebek üzerinde bilinen herhangi bir kötü etkisi yoktur. Aslında, bazı çalışmalar anne sütünün miktarı ve kalitesi üzerinde iyi bir etkisi olduğunu öne sürmüştür. Kadın bebeği emzirmeyi bıraktığında veya adetler geri geldiğinde, bazı klinisyenler etkinliği biraz daha yüksek olan kombine OK’lere geçmeyi önermektedir.

Kombinasyon oral kontraseptifler veya “Hap” hem östrojen hem de progestin içerir. Amerikan Pediatri Akademisi, süt üretimi iyice yerleştikten sonra emziren kadınlarda düşük doz kullanımını onayladı.

(NuvaRing®) ve bir cilt yaması (Ortho Evra®), kombine oral kontraseptiflere veya “Hap”a benzer şekilde östrojen ve progestin içerir. Emzirme döneminde bunun sizin için uygun bir seçenek olup olmadığını doktorunuzla görüşmelisiniz. Emzirme döneminde çoğunlukla östrojen içermeyen ürünler tercih edilmektedir (Mini-Pill, RİA, sadece progestinli kol implantları vb. ürünler tercih edilmektedir).

Mirena RİA, lokal olarak çalıştığı uterusa çok az miktarda hormon salar. Bu RİA anne sütünün kalitesini ve miktarını etkilemez. Mirena RİA beş yıl boyunca güvenli ve etkilidir.

Medroksiprogesteron (Depo Provera): Emzirme döneminde güvenle kullanılabilen ve süt üretimini baskılamayan bir enjeksiyon veya iğnedir. En az bir çalışma, bu doğum kontrol yönteminin, yağ konsantrasyonu, kalori, mineraller ve protein bileşimi açısından anne sütünün kalitesi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Nexplanon, sadece progestin içeren bir implant üst kola yerleştirilir. Bu basit bir ofis prosedürü ile yapılır. Bu, en etkili doğum kontrol seçeneklerinden biridir ve üç yıl boyunca etkilidir. Bu, bebeğin doğumundan hemen sonra yerleştirilebilir.

Unutmayın: Cinsel yolla bulaşan bir hastalık (STD) riski altındaysanız, kendinizi korumak için prezervatif kullanın. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, emzirme döneminde bile cinsel olarak aktif olan herkesin başına gelebilir. Doğum kontrol yönteminizi kendi başınıza almayı veya kullanmayı bırakmayın. Konuları konuşmak için her zaman klinisyeninizi arayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir