Hamilelikte Diş Etlerinin Şişmesi

0 Comments

Bazı kadınların hamilelik sırasında diş etleri şişer ve ağrır, bu da kanamaya neden olabilir. Diş eti kanaması dişlerin üzerinde plak birikmesinden kaynaklanır.

Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler diş etlerinizi plaklara karşı daha savunmasız hale getirerek iltihaplanma ve kanamaya neden olabilir. Buna hamilelik diş eti iltihabı veya diş eti hastalığı da denir.

Hamilelikte diş ve diş etlerinin sağlıklı tutulması

Hamileyken dişlerinizi ve diş etlerinizi temiz ve sağlıklı tutmak çok önemlidir. Diş eti problemlerini önlemenin veya bunlarla baş etmenin en iyi yolu, iyi ağız hijyeni uygulamaktır.

Dişlerinize ve diş etlerinize nasıl bakabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

Dişlerinizi günde iki kez florürlü bir diş macunuyla 2 dakika boyunca dikkatlice temizleyin; diş hekiminizden plağı gidermek için size iyi bir fırçalama yöntemi göstermesini isteyin.
Dişlerinizin arasından küçük yiyecek parçalarını çıkarmak için günde bir kez diş ipi kullanın; bu, plak oluşumunun önlenmesine yardımcı olacaktır.
Fırçalama, yumuşak lifli küçük başlı bir diş fırçasıyla en iyi şekilde yapılır; tutmanın rahat olduğundan emin olun.
Şekerli içecekleri (gazlı içecekler veya tatlı çay gibi) ve şekerli yiyecekleri çok sık tüketmekten kaçının; bunları yemek zamanlarına uymaya çalışın.
Öğün aralarında açsanız sebze, taze meyve veya sade yoğurt gibi yiyecekler tüketin, şekerli veya asitli yiyeceklerden kaçının.
Alkol içeren gargaralardan kaçının.
Diş eti hastalığını daha da kötüleştirebileceği için sigarayı bırakın.
Sabah bulantınız varsa (mide bulantısı ve kusma), her hasta olduğunuzda ağzınızı sade suyla çalkalayın. Bu, kusmuğunuzdaki asidin dişlerinize zarar vermesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Midenizdeki asit nedeniyle dişleriniz yumuşayacağından dişlerinizi hemen fırçalamayın. Fırçalamadan önce yaklaşık bir saat bekleyin.

Diş eti hastalığının belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamilelikte kaçınılması gereken diş tedavileri

Dişçiye gittiğinizde hamile olduğunuzu bilmelerini sağlayın.

Yeni veya yedek dolguların bebeğiniz doğana kadar ertelenmesi gerekip gerekmediğini diş hekiminizle görüşün. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı amalgam dolguların hamilelik sırasında çıkarılmaması gerektiğini önermektedir.

Diş röntgenine ihtiyacınız varsa, çoğu diş röntgeni karnınızı (karın) veya pelvik bölgeyi etkilemese de diş hekiminiz genellikle bebeğiniz doğana kadar bekleyecektir.

Kontroller ve fırçalama da dahil olmak üzere dişlerinizin ve diş etlerinizin bakımı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir