Tüp Bebek Nedir? (IVF) Riskleri Nelerdir?

0 Comments

Tüp Bebek Nedir?

In vitro fertilizasyon (IVF), doğurganlığa yardımcı olmak veya genetik sorunları önlemek ve bir çocuğun anlayışına yardımcı olmak için kullanılan karmaşık bir dizi prosedürdür.

IVF sırasında olgun yumurtalar yumurtalıklardan toplanır (alılır) ve bir laboratuvarda sperm tarafından döllenir. Daha sonra döllenmiş yumurta (embriyo) veya yumurtalar (embriyolar) bir rahme transfer edilir. Bir tam tüp bebek döngüsü yaklaşık üç hafta sürer. Bazen bu adımlar farklı parçalara bölünür ve süreç daha uzun sürebilir.

Tüp bebek, yardımcı üreme teknolojisinin en etkili şeklidir. İşlem, bir çiftin kendi yumurtaları ve spermleri kullanılarak yapılabilir. Veya IVF, bilinen veya anonim bir donörden yumurta, sperm veya embriyo içerebilir. Bazı durumlarda, rahme implante edilmiş bir embriyosu olan bir gebelik taşıyıcısı kullanılabilir.

Tüp bebek kullanarak sağlıklı bir bebeğe sahip olma şansınız, yaşınız ve kısırlığın nedeni gibi birçok faktöre bağlıdır. Ek olarak, IVF zaman alıcı, pahalı ve invaziv olabilir. Rahme birden fazla embriyo transfer edilirse, IVF birden fazla fetüsle (çoğul gebelik) sonuçlanabilir.

Doktorunuz IVF’nin nasıl çalıştığını, potansiyel riskleri ve bu kısırlık tedavisi yönteminin sizin için uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

In vitro fertilizasyon (IVF), kısırlık veya genetik problemler için bir tedavi yöntemidir. Kısırlığı tedavi etmek için IVF yapılırsa, siz ve eşiniz IVF girişiminde bulunmadan önce, yumurta üretimini artırmak için doğurganlık ilaçları veya intrauterin tohumlama (spermin doğrudan rahme yerleştirildiği bir prosedür) dahil olmak üzere daha az invaziv tedavi seçeneklerini deneyebilirsiniz. yumurtlama zamanı.

Bazen, 40 yaşın üzerindeki kadınlarda kısırlık için birincil tedavi olarak IVF sunulmaktadır. Belirli sağlık durumlarınız varsa IVF de yapılabilir. Örneğin, siz veya eşiniz aşağıdakilere sahipse IVF bir seçenek olabilir:

RİSKLERİ NELERDİR?

tüpü hasarı veya tıkanması: Fallop tüpü hasarı veya tıkanması, bir yumurtanın döllenmesini veya bir embriyonun rahme gitmesini zorlaştırır.
Yumurtlama bozuklukları: Yumurtlama seyrekse veya yoksa, döllenme için daha az yumurta mevcuttur.
Endometriozis: Endometriozis, rahmin iç yüzeyine benzer bir doku rahmin dışına yerleştiğinde ve büyüdüğünde oluşur – genellikle yumurtalıkların, rahmin ve fallop tüplerinin işlevini etkiler.
Rahim fibroidleri: Miyomlar rahimde bulunan iyi huylu tümörlerdir. 30’lu ve 40’lı yaşlarındaki kadınlarda sık görülürler. Miyomlar döllenmiş yumurtanın implantasyonunu engelleyebilir.
Önceki tüp sterilizasyonu veya çıkarılması: Tüp ligasyonu, hamileliği kalıcı olarak önlemek için fallop tüplerinin kesildiği veya bloke edildiği bir sterilizasyon türüdür. Tüp ligasyonundan sonra gebe kalmak istiyorsanız, IVF tüp ligasyonu tersine çevirme ameliyatına bir alternatif olabilir.
Bozulmuş sperm üretimi veya işlevi: Ortalamanın altında sperm konsantrasyonu, spermin zayıf hareketi (zayıf hareketlilik) veya sperm boyutu ve şeklindeki anormallikler, spermin bir yumurtayı döllemesini zorlaştırabilir. Semen anormallikleri bulunursa, düzeltilebilir sorunlar veya altta yatan sağlık sorunları olup olmadığını görmek için bir kısırlık uzmanı ziyareti gerekebilir.
Açıklanamayan kısırlık: Açıklanamayan kısırlık, yaygın nedenler için yapılan değerlendirmeye rağmen hiçbir kısırlık nedeninin bulunmadığı anlamına gelir.
Genetik bir bozukluk: Siz veya eşiniz çocuğunuza genetik bir bozukluk geçirme riski altındaysanız, tüp bebek içeren bir prosedür olan preimplantasyon genetik testi için aday olabilirsiniz. Yumurtalar toplanıp döllendikten sonra, tüm genetik problemler bulunamasa da, belirli genetik problemler için taranırlar. Tespit edilen sorunları içermeyen embriyolar rahme transfer edilebilir.
Kanser veya diğer sağlık durumları için doğurganlığın korunması. Radyasyon veya kemoterapi gibi doğurganlığınıza zarar verebilecek kanser tedavisine başlamak üzereyseniz, doğurganlığın korunması için IVF bir seçenek olabilir. Kadınlar, yumurtalıklarından yumurta toplayabilir ve daha sonra kullanmak üzere döllenmemiş bir durumda dondurabilir. Veya yumurtalar döllenebilir ve ileride kullanılmak üzere embriyo olarak dondurulabilir.

İşlevsel bir rahmi olmayan veya hamileliği ciddi bir sağlık riski oluşturan kadınlar, hamileliği başka bir kişiyle (gebelik taşıyıcısı) kullanarak IVF’yi seçebilirler. Bu durumda kadının yumurtaları spermle döllenir, ancak oluşan embriyolar taşıyıcının rahmine yerleştirilir.

IVF riskleri şunları içerir:

Çoklu doğum: IVF, rahminize birden fazla embriyo transfer edilirse çoklu doğum riskini artırır. Birden fazla fetüs içeren bir hamilelik, tek bir fetüs içeren hamilelikten daha yüksek erken doğum eylemi ve düşük doğum ağırlığı riski taşır.
Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı: Araştırmalar, IVF’nin bebeğin erken veya düşük doğum ağırlığı ile doğma riskini biraz artırdığını gösteriyor.
Yumurtalık hiperstimülasyon sendromu: Ovülasyonu tetiklemek için insan koryonik gonadotropin (HCG) gibi enjekte edilebilir doğurganlık ilaçlarının kullanılması, yumurtalıklarınızın şiştiği ve ağrılı hale geldiği yumurtalık hiperstimülasyon sendromuna neden olabilir.

Semptomlar tipik olarak bir hafta sürer ve hafif karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı, kusma ve ishali içerir. Ancak hamile kalırsanız, belirtileriniz birkaç hafta sürebilir. Nadiren, hızlı kilo alımına ve nefes darlığına da neden olabilen daha şiddetli bir yumurtalık hiperstimülasyon sendromu geliştirmek mümkündür.

Düşük: Taze embriyolarla IVF kullanarak gebe kalan kadınlar için düşük oranı, doğal yolla gebe kalan kadınlarınkine benzer — yaklaşık %15 ila %25 — ancak bu oran anne yaşıyla birlikte artar.
Yumurta toplama prosedürü komplikasyonları: Yumurtaları toplamak için bir aspirasyon iğnesinin kullanılması muhtemelen kanamaya, enfeksiyona veya bağırsak, mesane veya bir kan damarında hasara neden olabilir. Riskler, kullanılıyorsa sedasyon ve genel anestezi ile de ilişkilidir.
Dış gebelik: IVF kullanan kadınların yaklaşık %2 ila %5’i, döllenmiş yumurta rahmin dışına, genellikle bir fallop tüpüne yerleştiğinde dış gebelik yaşayacaktır. Döllenmiş yumurta rahim dışında yaşayamaz ve hamileliği sürdürmenin bir yolu yoktur.
Doğum kusurları: Annenin yaşı, çocuk nasıl gebe kalırsa kalsın, doğum kusurlarının gelişiminde birincil risk faktörüdür. IVF kullanılarak gebe kalan bebeklerin belirli doğum kusurları açısından yüksek risk altında olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kanser: Bazı erken araştırmalar, yumurta büyümesini uyarmak için kullanılan bazı ilaçlar ile belirli bir yumurtalık tümörünün gelişimi arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürse de, daha yeni çalışmalar bu bulguları desteklememektedir. IVF’den sonra meme, endometriyal, serviks veya yumurtalık kanseri riskinde önemli bir artış görülmemektedir.
Stres: Tüp bebek kullanımı finansal, fiziksel ve duygusal olarak yorucu olabilir. Danışmanlardan, aileden ve arkadaşlardan gelecek destek size ve eşinize kısırlık tedavisinin iniş çıkışlarında yardımcı olabilir.

Tüp Bebeğe Hazırlık Nasıl Olur?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve Yardımlı Üreme Teknolojisi Derneği, ABD kliniklerinin bireysel hamilelik ve canlı doğum oranları hakkında çevrimiçi bilgi sağlar.

Bir kliniğin başarı oranı birçok faktöre bağlıdır. Bunlar, hastaların yaşları ve tıbbi sorunlarının yanı sıra kliniğin tedavi popülasyonu ve tedavi yaklaşımlarını içerir. Prosedürün her adımıyla ilgili maliyetler hakkında ayrıntılı bilgi isteyin.

Kendi yumurtalarınızı ve spermlerinizi kullanarak bir IVF döngüsüne başlamadan önce, siz ve eşiniz muhtemelen aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli taramalara ihtiyacınız olacak:

Yumurtalık rezervi testi. Yumurtalarınızın miktarını ve kalitesini belirlemek için doktorunuz adet döngünüzün ilk birkaç gününde kanınızdaki folikül uyarıcı hormon (FSH), östradiol (östrojen) ve anti-müllerian hormonun konsantrasyonunu test edebilir. Genellikle yumurtalıklarınızın ultrasonu ile birlikte kullanılan test sonuçları, yumurtalıklarınızın doğurganlık ilaçlarına nasıl tepki vereceğini tahmin etmeye yardımcı olabilir.
Semen analizi. İlk doğurganlık değerlendirmenizin bir parçası olarak yapılmadıysa, doktorunuz IVF tedavi döngüsünün başlamasından kısa bir süre önce bir semen analizi yapacaktır.
Bulaşıcı hastalık taraması. Siz ve eşiniz, HIV de dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklara karşı taranacaksınız.
Pratik (sahte) embriyo transferi. Doktorunuz, rahim boşluğunuzun derinliğini ve embriyoları rahminize başarılı bir şekilde yerleştirme olasılığı en yüksek olan tekniği belirlemek için sahte bir embriyo transferi yapabilir.
Rahim muayenesi. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce doktorunuz rahmin iç yüzeyini inceleyecektir. Bu, sıvının serviks yoluyla rahminize enjekte edildiği bir sonohisterografi ve rahim boşluğunuzun görüntülerini oluşturmak için bir ultrason içerebilir. Veya ince, esnek, ışıklı bir teleskopun (histeroskop) vajinanız ve rahim ağzınızdan rahminize yerleştirildiği bir histeroskopi içerebilir.
Bir IVF döngüsüne başlamadan önce, aşağıdakiler de dahil olmak üzere önemli soruları göz önünde bulundurun:

Kaç embriyo transfer edilecek?

Transfer edilen embriyoların sayısı tipik olarak yaşa ve alınan yumurta sayısına bağlıdır. İmplantasyon oranı yaşlı kadınlar için daha düşük olduğundan, donör yumurtaları veya genetik olarak test edilmiş embriyolar kullanan kadınlar dışında genellikle daha fazla embriyo transfer edilir.

Çoğu doktor, üçüz veya daha fazlası gibi daha yüksek çoğul gebelikleri önlemek için belirli yönergeleri izler. Bazı ülkelerde mevzuat, transfer edilebilecek embriyo sayısını sınırlamaktadır. Transfer işleminden önce transfer edilecek embriyo sayısı konusunda doktorunuzla anlaştığınızdan emin olun.

Fazladan embriyolarla ne yapacaksın?

Ekstra embriyolar dondurulabilir ve ileride kullanılmak üzere birkaç yıl saklanabilir. Çoğu embriyo hayatta kalsa da, tüm embriyolar dondurma ve çözme işleminden sağ çıkamaz.

Dondurulmuş embriyolara sahip olmak, gelecekteki IVF döngülerini daha ucuz ve daha az invaziv hale getirebilir. Veya kullanılmamış donmuş embriyoları başka bir çifte veya bir araştırma tesisine bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kullanılmayan embriyoları atmayı da seçebilirsiniz.

Çoğul gebelikle nasıl başa çıkacaksınız?

Rahminize birden fazla embriyo transfer edilirse, IVF çoğul gebelikle sonuçlanabilir ve bu da siz ve bebekleriniz için sağlık riskleri oluşturur. Bazı durumlarda, bir kadının daha düşük sağlık riskleri ile daha az bebek doğurmasına yardımcı olmak için fetal redüksiyon kullanılabilir. Bununla birlikte, fetal redüksiyonu sürdürmek etik, duygusal ve psikolojik sonuçları olan önemli bir karardır.
Donör yumurta, sperm veya embriyo ya da gebelik taşıyıcısı kullanmanın olası komplikasyonlarını düşündünüz mü? Bağışçı konularında uzmanlığa sahip eğitimli bir danışman, bağışçının yasal hakları gibi endişeleri anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, implante edilmiş bir embriyonun yasal ebeveynleri olmanıza yardımcı olacak mahkeme evraklarını dosyalamak için bir avukata ihtiyacınız olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir