Hamilelikte Toksoplazma

0 Comments

Parazit bazı hayvanların vücudunda bulunur ve bu hayvanların etlerinin çiğ veya az pişmiş tüketilmesiyle insanlara bulaşabilir. Veya çiğ et, iyi bir şekilde yıkanmadan, hazırlanma aşamasında diğer gıdalara temas ederek geçebilir. Elbette hamilelikte enfeksiyon sırasında plasenta yoluyla anne karnındaki bebeğe de geçebilir ve buna konjenital toksoplazma denir.

Belirti oluşturmaması ya da başka hastalıklarla karıştırılabilecek belirtiler vermesi nedeniyle toplumdaki sıklığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 25’inin daha önce enfeksiyona yakalandığı tahmin ediliyor. Yaş ilerledikçe parazitle herhangi bir şekilde karşılaşma olasılığı arttığından enfeksiyona yakalanma olasılığı da artıyor.

Daha önce enfeksiyon geçirmemiş anne adaylarında gebelikte enfeksiyona yakalanma olasılığı %1 civarındadır. Daha önce enfekte olan kişilerin enfeksiyona karşı bağışık olduğu kabul ediliyor.

Hamilelikte enfeksiyonun önemi nedir?

Toksoplazma adı verilen bu parazit, hamilelik sırasında enfeksiyonun seyri sırasında bebeğe bulaşabilmektedir. Bunun sonucunda göz, beyin, karaciğer, bağırsak gibi organlarda hasara neden olabilir ve gelişimsel gecikmeye neden olabilir.

Gebelik haftası ne kadar uzunsa, hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonun plasenta yoluyla bebeğe geçme olasılığı da o kadar yüksektir. Böylece ilk trimesterde enfeksiyonun bebeğe geçme olasılığı %25 iken ikinci trimesterde bu olasılık %50’ye, üçüncü trimesterde ise %75’e çıkmaktadır.

Semptomlar neler?

Toksoplazma enfeksiyonu sıklıkla belirti vermeden geçen bir enfeksiyondur. Hamilelikte enfeksiyonun belirti vermeden seyretmesi bebeğe bulaşma riskini azaltmaz. Toksoplazma ortaya çıktığında genellikle lenf düğümlerinin şişmesi veya döküntü şeklinde olur. Ağır vakalarda enfeksiyona yakalanan bireylerde göz retinasının enfeksiyonu, kalp kasının enfeksiyonu, beyin ve beyni kaplayan zarların enfeksiyonu gibi organ enfeksiyonu belirtileri ortaya çıkabilir.

Enfeksiyon bebeğe geçtiğinde ne olur?

İlk trimesterde anne adayının enfeksiyonu bebeğine geçirme olasılığı düşüktür ancak bebeğe enfeksiyon bulaştığında düşük veya bebekte ciddi toksoplazma enfeksiyonu sekelinin oluşma riski yüksektir. Gebelik haftası ilerledikçe bebeğe bulaşma olasılığı giderek artarken, enfeksiyonun sekellerinin bebeğe geçme riski de azalıyor. Bu kuralın istisnaları vardır.

Doğumdan itibaren sarılık, büyüme geriliği, çok sayıda lenf düğümünde büyüme, karaciğer ve dalakta büyüme, kasılmalar, beyin dokusunda kireçlenme, hidrosefali, göz enfeksiyonu, mikrosefali, nörolojik gelişim bozuklukları gibi belirti ve bulgular doğumda görülebilmektedir. doğumdan önce enfekte olmuşlardı.

Nasıl teşhis edilir?

Toksoplazma tanı yöntemlerinin çeşitliliğine rağmen en sık kullanılanı kanda toksoplazmaya özgü antikorların aranmasıdır. Bunun için toksoplazma IgG ve toksoplazma IgM adı verilen antikorlar aranır. IgM mevcut bir enfeksiyonu gösterirken, IgG genellikle önceki bir enfeksiyonu gösterir. Belirli bir süre sonra alınan kanda IgG’nin arttığının gösterilmesi aynı zamanda yakın zamanda geçirilmiş veya devam eden bir enfeksiyonun göstergesidir. Toksoplazma IgM antikorları bazı kişilerde enfeksiyondan sonra aylarca pozitif kalabilir.

Hamilelik sırasında enfeksiyon tespit edildiğinde ne yapılmalı?

Hamilelikte enfeksiyon geçirmek mutlaka enfeksiyonun bebeğe geçeceği anlamına gelmez, eğer geçerse bebekte sorun oluşacaktır. Özellikle hamileliğin ilerleyen haftalarında enfeksiyonların bebeğe bulaşması nadiren sorun yaratır.

İki ayrı ölçümde kandaki sitomegalovirüs spesifik IgG antikorunun dört kat artması veya tek bir örnekte IgM antikorunun saptanması enfeksiyon tanısıdır. Daha önce IgG saptananlarda, IgG’nin yüksek olması tek başına tekrarlayan enfeksiyon tanısını koyar. Ancak çapraz reaksiyona neden olabileceğinden hatalı sonuçlar da nispeten yaygındır. Bazen önceki enfeksiyona bağlı olarak IgM düzeyi haftalarca, hatta aylarca yüksek kalabilir. Bu durumu ayırt eden Avidity testleri vardır.

Bazı durumlarda erken büyüme geriliği, mikrosefali ve/veya beyin dokusunda kalsifikasyonların saptanmasıyla bu enfeksiyondan şüphelenilmektedir.

Hamilelik sırasında fetüs için tanı mümkün müdür?

Hamilelikte ve özellikle hamileliğin ilk aylarında toksoplazma enfeksiyonunun anne karnındaki bebeğe geçme olasılığı %25-30 olmakla birlikte, bebeğe geçmesi durumunda bebeğe ciddi zarar verme olasılığı %75 civarındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir